27. 02. 2020.

Инстант плаћања на продајним местима трговаца путем IPS система Народне банке Србије од данас реалност


IPS logo


Народна банка Србије од данас је омогућила нови начин плаћања на продајним местима – платни инструмент чијом се употребом на продајном месту трговца обележеном ознаком IPS (инстант плаћања Србија) може издати налог за инстант плаћање робе и услуга.

Ова плаћања иницирају се путем унапређене апликације за мобилно банкарство једноставним приказивањем или скенирањем НБС IPS QR кода, одабиром опције IPS pokaži или IPS skeniraj.

Инстант плаћања на продајним местима један су од најзначајнијих делова IPS платног система Народне банке Србије, који је почео с радом у октобру 2018. године, месец дана пре почетка рада система за инстант плаћања Европске централне банке. О значају овог пројекта, који данас у Србији постаје реалност, говори и то да је увођење инстант плаћања на продајним местима тек у стратешким плановима Европске уније за будући период.

Први трговац који је омогућио инстант плаћање НБС IPS QR кодом на својим продајним местима јесте велики трговински ланац Mercator S DOO, с преко 320 продајних објеката RodaIdea и Mercator, и то у сарадњи с домаћом Банком Поштанском штедионицом а. д. Београд. Инстант плаћања путем метода IPS pokaži, где корисник показује НБС IPS QR код на екрану свог мобилног уређаја, извршаваће се на више од 1.300 наплатних места у оквиру наведених продајних објеката. Трговци и банке су као највећу предност овог начина плаћања препознали ниске трошкове процесирања трансакција и тренутни пренос и расположивост новчаних средстава на рачуну трговца. То је предност коју инстант плаћања имају у односу на платне картице.

Пошто ефикасност извршавања инстант плаћања не зависи само од квалитета функционисања инстант платног система Народне банке Србије, у претходном периоду Народна банка Србије је у специјализованој лабораторији радила заједно с банкама на провери апликација банака за прихватање и извршавање инстант плаћања на продајним местима помоћу којих се клијенти банака повезују на систем Народне банке Србије. Банке су имале обавезу да унапреде своја решења, а све с циљем да грађани и привреда добију сервис који је ефикасан и једноставан за коришћење. Као резултат, корисници Банке Поштанска Штедионица а. д. Београд први ће имати ажуриране апликације мобилног банкарства за инстант плаћања на продајним местима. Поред ове банке, и Komercijalna banka a. d. Beograd, AIK banka a. d. Beograd, Erste bank a. d. Novi Sad, Credit Agricole Banka Srbija a. d. Novi Sad, Eurobank a. d. Beograd, NLB banka a. d. Beograd и Direktna banka a. d. Kragujevac добиле су одобрење Народне банке Србије и оне ће у наредним данима међу првима ажурирати апликације мобилног банкарства за своје кориснике.

Ажуриране апликације имаће нове функционалности за инстант плаћања на продајним местима и њихове нове верзије биће постављене на Google Play Store и App Store. Корисник ће у апликацији моћи да изабере два метода инстант плаћања на продајном месту: IPS pokaži – када се у мобилној апликацији платиоца генерише једнократни НБС IPS QR код који трговац скенира нпр. читачем повезаним с касом или IPS skeniraj – када се кориснику отвара камера којом скенира НБС IPS QR код трговца приказан на одговарајућем уређају. На овај начин корисници ће моћи да у неколико секунди, веома једноставно, плате робу и услуге, а трговцу се новац од продаје преноси на рачун у свега неколико секунди и одмах му је на располагању, у било које време, сваког дана у години (24/7). Продајна и наплатна места трговаца (нпр. каса) биће јасно означена логотипом IPS у бојама наше националне заставе, односно ознакама IPS pokaži или IPS skeniraj како би платиоци већ самим приласком наплатном месту знали коју од ових функција треба да изаберу у оквиру своје апликације за мобилно банкарство. Нови платни инструмент корисницима омогућава већи комфор, брже извршавање плаћања, уштеду времена и све то употребом само мобилног телефона, који је увек уз свог корисника, без новчаника, платних картица и готовине.

Важно је напоменути да је и Народна банка Србије својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања буду знатно нижи за трговце од трошкова прихватања платних картица. Тиме се мотивишу и мали трговци који данас не прихватају платне картице да на својим продајним местима омогуће употребу овог иновативног начина плаћања. Из тог разлога, банке ће у наредном периоду наставити да шире лепезу своје понуде увођењем и решења за прихватање инстант плаћања путем мобилних апликација намењених малим трговцима, које ће трговци једноставно инсталирати на својим уређајима (мобилном телефону или таблету), и тако омогућити потрошачима плаћање путем НБС IPS QR кода на продајном месту. Другим речима, трговцу ће бити довољан само мобилни телефон да би од купца примао инстант плаћања.

Такође, употребом функције IPS skeniraj потрошачи ће моћи да плате рачуне на којима је одштампан НБС IPS QR код, једноставно у два-три клика на мобилном телефону, без прекуцавања података у налог за плаћање. Тренутно, НБС IPS QR кодове на својим рачунима штампају Електропривреда Србије, Телеком Србија, Теленор, ЈКП Информатика Нови Сад, ЈКП Градска топлана Ниш, а очекујемо да у наредном периоду ове кодове на рачунима штампају и друга предузећа која издају велики број месечних рачуна.

Извор :
Кабинет гувернера