IPS – места и начини плаћања

NBS IPS QR кôд – плаћање рачуна

Народна банка Србије стандардизовала је IPS QR кôд који омогућава корисницима да плате своје рачуне (за комуналне и друге услуге) једноставним скенирањем тзв. NBS IPS QR кôда који већ постоји на тим рачунима. Ако се одлучите да на тај начин платите своје месечне обавезе, потребно је да на рачуну потражите NBS IPS QR кôд и скенирате га користећи своју апликацију за мобилно банкарство.

Измиривање месечних обавеза грађана путем NBS IPS QR кôда велики је искорак у унапређењу дигитализације платних услуга, који знатно олакшава овај процес самим корисницима, тј. грађанима. Плаћањем путем NBS IPS QR кôда грађани могу да плате своје обавезе за само неколико тренутака, без прекуцавања података у налог за плаћање, користећи само мобилни телефон, тј. апликацију за мобилно банкарство. Напомињемо да када једном платите рачуне скенирањем NBS IPS QR кôда, више не морате да се враћате на шаблоне или на прекуцавање података у налог за плаћање.


Сви велики издаваоци месечних рачуна припремају рачуне грађана с NBS IPS QR кôдом.


Шта NBS IPS QR кôд доноси издаваоцима рачуна, тј. примаоцима плаћања?


Издаваоци рачуна (комунална и друга предузећа која издају месечне рачуне грађaна) на овај начин унапређују квалитет своје услуге, јер омогућавају грађанима (платиоцима) да скенирањем овог кôда преузму неопходне податке и врло једноставно плате рачуне. Важно је знати да након скенирања NBS IPS QR кôда платилац не може да промени поједине податке преузете из тог кôда.


Шта NBS IPS QR кôд доноси грађанима?


Безбедност плаћања, брзину и ефикасност. Плаћањем путем NBS IPS QR кôда ви као грађанин, тј. платилац рачуна, не трошите додатно време на попуњавање налога или на измене шаблона који сте раније снимили. Након што сте скенирали NBS IPS QR кôд, потребно је да наставите процес плаћања у својој апликацији за мобилно банкарство и да потврдите трансакцију на уобичајени начин (PIN, отисак прста, препознавање лица).


NBS IPS QR кôд можете пронаћи и на нпр. рачунима или платном налогу на интернету и у случају да на тај начин плаћате, то не представља IPS плаћање на продајном месту које се обавља путем IPS QR кôдa.


Препознаћете да се не ради о IPS плаћању на продајном месту јер вам се, као и код сваког скенирања NBS IPS QR кôда, приказује аутоматски попуњен платни налог у којем можете да промените нпр. износ или сврху плаћања.


NBS IPS QR кôд садржи инструкцију за плаћање, те није потребно да прекуцавате податке. Пошто се ово плаћање не разликује од досадашњег начина плаћања путем нпр. налога за пренос, банка вам као платиоцу, у складу са уговором, може наплатити накнаду по трансакцији.


Код IPS плаћања на продајном месту платиоцима се не наплаћује накнада по трансакцији.

pozadina4
phone-1
phone-2
phone-3
phone-4
nacini3-phone1
nacini3-phone2
nacini3-phone3
nacini3-phone4