IPS – mesta i načini plaćanja

NBS IPS QR kôd – plaćanje računa

Narodna banka Srbije standardizovala je IPS QR kôd koji omogućava korisnicima da plate svoje račune (za komunalne i druge usluge) jednostavnim skeniranjem tzv. NBS IPS QR kôda koji već postoji na tim računima. Ako se odlučite da na taj način platite svoje mesečne obaveze, potrebno je da na računu potražite NBS IPS QR kôd i skenirate ga koristeći svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo.

Izmirivanje mesečnih obaveza građana putem NBS IPS QR kôda veliki je iskorak u unapređenju digitalizacije platnih usluga, koji znatno olakšava ovaj proces samim korisnicima, tj. građanima. Plaćanjem putem NBS IPS QR kôda građani mogu da plate svoje obaveze za samo nekoliko trenutaka, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje, koristeći samo mobilni telefon, tj. aplikaciju za mobilno bankarstvo. Napominjemo da kada jednom platite račune skeniranjem NBS IPS QR kôda, više ne morate da se vraćate na šablone ili na prekucavanje podataka u nalog za plaćanje.


Svi veliki izdavaoci mesečnih računa pripremaju račune građana sa NBS IPS QR kôdom.


Šta NBS IPS QR kôd donosi izdavaocima računa, tj. primaocima plaćanja?


Izdavaoci računa (komunalna i druga preduzeća koja izdaju mesečne račune građana) na ovaj način unapređuju kvalitet svoje usluge, jer omogućavaju građanima (platiocima) da skeniranjem ovog kôda preuzmu neophodne podatke i vrlo jednostavno plate račune. Važno je znati da nakon skeniranja NBS IPS QR kôda platilac ne može da promeni pojedine podatke preuzete iz tog kôda.


Šta NBS IPS QR kôd donosi građanima?


Bezbednost plaćanja, brzinu i efikasnost. Plaćanjem putem NBS IPS QR kôda vi kao građanin, tj. platilac računa, ne trošite dodatno vreme na popunjavanje naloga ili na izmene šablona koji ste ranije snimili. Nakon što ste skenirali NBS IPS QR kôd, potrebno je da nastavite proces plaćanja u svojoj aplikaciji za mobilno bankarstvo i da potvrdite transakciju na uobičajeni način (PIN, otisak prsta, prepoznavanje lica).


NBS IPS QR kôd možete pronaći i na npr. računima ili platnom nalogu na internetu i u slučaju da na taj način plaćate, to ne predstavlja IPS plaćanje na prodajnom mestu koje se obavlja putem IPS QR kôda.


Prepoznaćete da se ne radi o IPS plaćanju na prodajnom mestu jer vam se, kao i kod svakog skeniranja NBS IPS QR kôda, prikazuje automatski popunjen platni nalog u kojem možete da promenite npr. iznos ili svrhu plaćanja.


NBS IPS QR kôd sadrži instrukciju za plaćanje, te nije potrebno da prekucavate podatke. Pošto se ovo plaćanje ne razlikuje od dosadašnjeg načina plaćanja putem npr. naloga za prenos, banka vam kao platiocu, u skladu sa ugovorom, može naplatiti naknadu po transakciji.


Kod IPS plaćanja na prodajnom mestu platiocima se ne naplaćuje naknada po transakciji.

pozadina4
phone-1
phone-2
phone-3
phone-4
nacini3-phone1
nacini3-phone2
nacini3-phone3
nacini3-phone4