Трговци - како
омогућити IPS?

4

Прихватање инстант плаћања на физичким продајним местима

​Уређаји за прихватање инстант плаћањa


Инстант плаћање на продајном месту може се прихватити путем више канала: апликацијом за трговце коју је могуће инсталирати на мобилни телефон или неки други мобилни уређај, решењем које је имплементирано на касама трговца или коришћењем POS терминала.


Како да својим купцима омогућите инстант плаћање на продајном месту?


Да бисте омогућили инстант плаћање на продајном месту, треба да се обратите банци прихватиоцу и на основу својих потреба и специфичности продајних места одлучите на који начин ћете прихватати инстант плаћање, односно преко ког канала и метода. Након одабира банке прихватиоца, трговац закључује уговор о прихватању инстант плаћања с том банком. Напомињемо да су све банке прихватиоци које нуде услугу прихватања платних картица у обавези да понуде трговцима и прихватање инстант плаћања. Списак банака прихватилаца које нуде ову услугу можете пронаћи на овом линку: Банке које пружају услугу прихватања инстант плаћања на продајним местима. Банке прихватиоци су у обавези да с трговцима уговоре трговачку накнаду, с посебно приказаном међубанкарском накнадом и трошковима IPS НБС система. На овај начин трговац има прецизан увид у то колико је учешће трошкова и маргине банке у трговачкој накнади.


Да ли можете да омогућите прихватање инстант плаћања преко више банака?


Нека од решења која су у понуди омогућавају прихватање инстант плаћања преко више банака прихватилаца (мултибанк прихватање). На овај начин трговац може да оствари додатне уштеде код трговачке накнаде, као и да усмерава промет на конкретну банку како би квалитетније управљао токовима средстава. Ако се одлучи да сарађује с више банака на овај начин, трговац склапа уговор о прихватању инстант плаћања са сваком од њих.

Трговци који самостално или у сарадњи са својим пружаоцем техничке услуге имплементирају решење које ће користити за прихватање, такође могу вршити прихватање преко више банака прихватилаца.


Како да омогућите прихватање инстант плаћања путем мобилне апликације трговца?


Након што одаберете банку прихватиоца и с њом закључите уговор, од банке треба да добијете упутство за рад, као и параметре за активацију мобилне апликације. Треба да преузмете апликацију банке прихватиоца из Google продавнице, инсталирате је на свој мобилни уређај (телефон или таблет) и активирате је у складу са инструкцијама. Када је успешно активирана, апликација је спремна за рад, а ви можете да почнете да прихватате инстант плаћања.


Мобилне апликације трговаца користе се и за наплату код доставе робе на кућну адресу, јер достављачима нису неопходни POS терминали да би извршили наплату. Трговачке апликације подржавају оба метода – IPS POKAŽI и IPS SKENIRAJ – а трговац у складу са својим потребама одлучује о томе који ће метод користити.


Да ли је неопходно штампање потврде након IPS трансакције?


Код трансакција инстант плаћања на продајном месту није неопходно штампање папирне потврде (слипа) за извршено плаћање, као што је то потребно код картичних плаћања на POS терминалима. Наиме, све сертификоване мобилне апликације за трговце имају могућност једноставног генерисања извештаја о извршеним трансакцијама, тако да у случају контроле надлежног органа трговац може једноставно генерисати и послати извештај у електронској форми на имејл-адресу коју наведе надлежни орган. Генерисање и достављање извештаја о извршеним трансакцијама инстант плаћања у електронској форми званично је прихваћено од стране Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе.


Поступак плаћања путем мобилне апликације трговца


Трговац на свом мобилном уређају, путем трговачке апликације, уноси износ за наплату. Након потврде износа отвара се камера којом он скенира IPS QR купца. Купац (платилац) пре тога је у својој апликацији за мобилно банкарство генерисао IPS QR кôд и показао га трговцу.


Неколико секунди након што трговац скенира IPS QR кôд купца извршава се трансакција. Трговац на свој мобилни уређај тада добија информацију о томе да је наплата извршена.

Трговац на свом мобилном уређају, путем трговачке апликације, уноси износ за наплату. Након потврде износа на екрану се генерише IPS QR кôд трговца:


Затим купац својом апликацијом за мобилно банкарство скенира трговчев IPS QR кôд и након неколико секунди трансакција се извршава.

Трговац на свој мобилни уређај добија информацију о томе да је наплата извршена.

Како да омогућим прихватање инстант плаћања преко POS терминала?


Ако већ имате инсталиран POS терминал за прихватање картица, обратите се банци прихватиоцу која вам пружа услугу прихватања платних картица на POS терминалу и закључите уговор за услугу прихватања инстант плаћања. Банка прихватилац омогућава прихватање инстант плаћања на POS терминалу, након чега продајно место може да прихвата инстант плаћање.


Иако за трансакције инстант плаћања не постоји обавеза штампања папирних потврда (слипова), решења банака прихватилаца омогућавају штампање папирних слипова на POS терминалу.